Чудни билки под ръка, или как да разпознаваме и берем билки

Чудни билки под ръка, или как да разпознаваме и берем билки

| | Брой прочитания: 3555

29.08.2017

Старите билкари казват, че билките помагат най-много, когато си ги събирал сам.

 

Ако познавате билките, само когато са прилежно надписани, но искате да берете сами от даровете на природата, може да следвате тези няколко съвета, които събрахме старателно от билковите познавачи.

 

Всеки ден – нова билка

 

Всяка билка иска внимание и грижа. Разучете кои са най-често срещаните билки във вашия край и си изберете една, с която да започнете.

 

Прочетете информация за нея, но не само в интернет, а и в дебелите стари книги за билки.  Разгледайте снимки и проучете коя е полезната част на растението.

 

„Опознайте билката като човек, за да ви се отплати тя с добро!“, съветват билкарите.

 

Когато сте готови с изучаването на билката, излезте сред природата, за да потърсите новия си приятел.

 

Но кога?

 

Хубаво е да знаем предварително, че билките се берат винаги в слънчево и сухо време, независимо от активния месец на всяка една от тях. Утринната роса или времето непосредствено след дъжд може да попречи на правилното сушене на растението.

 

Ето някои от най-известните представители сред билките с активните им сезони:

 

Май, Юни и Юли са най-подходящи да се набере лайката. Ценна е с противовъзпалителното си действие, подходящо при болки в гърлото, но бъдете сигурни в силата му, само ако си я набавите през посочените месеци.

 

От май до септември се сдобийте с лековития градински чай. Свойствата му помагат при гърлобол, ларингит, бронхит и кашлица.

 

Мащерка – със силните си антиоксидантни свойства тя не бива да бъде пропускана от юни до август. Белият равнец също се бере през този период, като е изключително силен при инфекции от настинка и грип.

 

От май до октомври имате време да се сдобиете с красивото и лековито цвете невен. Слави се със антимикробни съставки, борещи се с лекота с възпалителните процеси.

 

Свежа иглика ще ви чака в периода от март до май. Тя е широко използвана за отхрачване и откашляне, против настинки и грип. Известно е, че съдържа витамини А и C и лекува главоболие.

 

Лопенът също влиза в категорията с противовъзпалителни свойства и отхрачващо действие. От юни до септември можем да му се насладим в най-добра форма.

 

 

Два пъти помириши, един път режи

 

Билките се берат с внимание и грижа. Най-добре е да си носите малка ножичка, с която да отрежете стръкчетата.

 

Никога не изкоренявайте билките, за да не се унищожи находището.

 

Не прекалявайте с набраното количество, природата е щедра към нас, когато сме скромни.

 

Ако не сте сигурни дали дадено растение е това, за което сте прочели в книгите, по-добре не го късайте.

 

Запознайте се със защитените видове и не посягайте към тях, дори наоколо да няма свидетели. Само така ще има от всички билки и за нашите деца.

 

„Бабо, я кажи“

 

Колкото и снимки в интернет да видите, колкото и справочници да прочетете, най-ценни остават съветите на опитните билкари. Бабите ни, да са живи и здрави, знаят много за лечебните билки или за тези, от които става ароматен чай.

 

Направете излет с баба, дори отдавна да не сте малко дете, и слушайте внимателно какво ще ви разкаже тя.

 

Ако пък бабите са далече, питайте някой местен възрастен човек за лечебните билки в района. Той с удоволствие ще сподели своите тайни, защото знанието трябва да се разпространява.

 

Сушете с търпение и ползвайте с удоволствие

 

Съхраняването на билките е цяло изкуство. Всеки стрък има свои изисквания, към които трябва да подходите с търпение.

 

Направете място в някой сенчест, проветрив край на дома си за билките, които се сушат върху хартия.

 

Снабдете се с хубав канап за онези, които се правят на букетчета и се сушат на тъмно.

 

А накрая ясно надпишете бурканчета, с които да държите под ръка чудни билки лековити.

 

Внимателно подбрани са и билките в Herbitussin Бронхи и Гърло – билкови пастили, вдъхновени от швейцарските монаси.

 

Herbitussin. Естествената сила на природата!